DALGIÇ FİRE
Deniz Taşıtlarında Yangın Çözümleri
Günümüzde deniz yolu, kara yolu kadar sıklıkla kullanılmaktadır. Dolayısıyla deniz yolunda da sıklıkla doğal afetlere rastlanabilmektedir. Yangınlar ise deniz taşıtlarında en fazla rastlanan doğal afetler arasında yer almaktadır. Denizde seyir halinde olan deniz taşıtlarının rastlayabileceği en tehlikeli durumlardan olan yangına karşı gereken tüm önlemlerin alınması ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca gemi ve tekne personelinin donanım ve yangın konusunda bilgiye sahip olması gerekmektedir. Özellikle ahşap ve fiberden yapılan tekneler yangın konusunda çok daha büyük risk taşımaktadır. Bu tür teknelerde yangın çıkması durumunda yangın oldukça zor bir şekilde söndürülmektedir. Bu nedenle yangın konusunda erken önlem almak çok daha iyi olacaktır.
Deniz Taşıtlarında Yangın Tesisatları
Deniz taşıtlarında çeşitli yangın tesisatlarının bulunması gerekmektedir. Bu tesisatlardan bir tanesi deniz suyu yangı tesisatıdır. Her gemide bulunması gereken bu tesisat; en uygun sayıda ve özellikte yangın pompaları, musluklar, yangın devreleri, nozullar, acil deniz suyu pompası ve acil jeneratörden oluşmaktadır.
Kimyasal madde yangın tesisatı, deniz taşıtlarında bulunması gereken bir diğer tesisattır. Bu tesisatta bulunan kimyasal söndürücüler, taşınabilir ve sabit söndürücüleri içermektedir. Diğer bir yangın tesisat gazlı yangın söndürme tesisatıdır. Gemilerde meydana gelen yangınları söndürmek için kullanılan gazla oldukça etkilidir. Suyla yangın söndürmek uzun bir süre alacağı için gazlı yangın söndürme sistemleri sık sık tercih edilmektedir.
Deniz Taşıtlarında Yangın Nasıl Önlenir?
Deniz taşıtlarında en çok dikkat edilmesi gereken konu elektrik ve elektrikli ısıtıcılardır. Özellikle kış aylarında tekne ve gemilerin soğuk olması nedeni ile sık sık ısıtıcı kullanılmaktadır. Ancak bu ısıtıcılar ani bir hareket ile devrilebilir ve yangınlara sebep olabilir. Elektrik konusunda ise deniz taşıtlarında düşük voltajlı elektriğin kullanılması gerekmektedir. Ancak düşük voltaj kullanımı kabloların ısınmasına ve yangın çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle elektrik kablolarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında deniz taşıtlarında bulunan gazlı sistemlerinde kontrol edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir kaçak olması durumunda yangının ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle gazlı sistemlerin bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Otomatik ya da manuel sistem gazlı (aerosol, fm200, co2, novec, argon vb) söndürme sistemleri, deniz suyu tesisatı sistemleri, portatif yangın söndürme cihazları, kuru kimyevi tozlu tesisat sistemleri çözümlerimiz vardır.